2013. október 6., vasárnap

Rántott gríz

 Réges-régen, mikor még nem lehetett ennyi féle alapanyagot, összetevőt vásárolni a boltokban a hétvégi süteményhez és nem volt internet, hogy bármikor, bármennyi receptet el lehet olvasni, akkor anyáink, nagyanyáink egyszerű édességeket is készítettek. Továbbá fontos hozzávaló, hogy olcsó és gyors.
Anyu szinte havonta készítette gyerekkoromban és imádtuk.

Nem tudom, hogy ez kifejezetten alföldi csemegének számított-e, de bárkinek meséltem róla, csak azok bólogattak és gondoltak rá miközben nyeltek nagyokat, akik az Alföld kunság részéről jöttek.
A recept igen egyszerű, főzni kell egy jó kemény tejbegrízt és kihűteni.
Ezt kinyújtani lisztes deszkán, kockákra vágni (anyósom háromszögeket szokott, anyu meg fánkszaggatóval köröket). Lisztbe és felvert tojásba forgatjuk és forró olajban kisütjük. Mikor kivesszük kakaóba forgatjuk.  

Magam részéről hidegen imádom, de persze van aki csak langyosan szereti. 


Nincsenek megjegyzések: