2009. szeptember 23., szerda

Berberek

Szóval, itt a homok, a szél, a napsütés, forróság országában élnek a berberek. Ők Tunéziában az ún. őslakosok. Pár száz család, akik szó szerint a föld alatt laknak.
Az a család akik vállalták, hogy megmutatják magukat a hitetlenkedő turistáknak, állítólag szerencsésnek mondhatja magát, mert az állam elhozta hozzájuk a vizet és az áramot és a turisták miatt van bevételük. Ettől függetlenül, hihetetlen, hogy a föld alatt ásott barlangocskákban laknak emberek. Sőt a gyermekek iskolába járnak és pár év múlva három nyelven fognak beszélni.

Felülről nézve:


Sokat gondolkodtam, hogy vajon naponta hány csoport jöhet megbámulni, fényképezni a családot. A család pedig tűri, hogy belépjenek otthonukba, vad idegenek lássák, fotózzák, tapossák életüket, napjaikat. Személy szerint engem annyira zavart, hogy belépek intim szférájukba, hogy a szobákba be sem tudtam lépni. Aztán egy másik kirándulás során az idegenvezető hölgy elmesélte, hogy micsoda óriási a munkanélküliség és elég nagy a szegénység. A berbereknek is szükségük van élelemre, mentateára, a gyerekek iskolába járnak, amihez fel kell öltözni (Tunéziában az oktatás minden szinten ingyenes, 16 éves korig kötelező)., mindezek ma már kemény dinárokba kerülnek. A férj a kecskéket legelteti egész nap, így a család nő tagjának kell munkát vállalni, ő turistákat fogad.

Lisztért nem kell a boltba szaladni, mert házilag készül:

Nincsenek megjegyzések: