2009. december 13., vasárnap

ÉM-37


Ez a bejegyzés nem igazán egy étteremről szól, hanem a bécsi adventi vásárról. Évek óta legalább fél napot rászánunk arra, hogy a igyunk egy Kinderpunsch-ot, azért hogy megvehessük a bécsi bögrét, együnk egy Kaiserwurst-ot és egy édes, csöpögős süteményt. Tapasztalataim szerint az édességben nagyon szeretik az osztrákok a giccses, édes, mézesmázos süteményeket az adventi vásárokon. Rengeteg helyen árulnak gyümölcs-nyársat csokoládéval leöntve vagy almát cukormázba mártva. Mindig elcsábulunk valami habos-babos süteményre, de kivétel nélkül csalódást okoznak a magyar ízlésünknek.
Az itt látható képek nem tükrözik az adventi vásár hangulatát, mert egy hétfő délelőtt készültek, 14 oC hőmérsékleten és a kevés vásárló-látógató 90%-ban magyar honfitársunk volt. Az adventi vásár hangulatán és szépségén sokat segít a hűvös idő, hiszen nő a Glühwien elfogyasztott mennyisége és a hétvége, amikor rengeteg a látogató (tömegnyomor). Amiben nem különbözött ez a nap a régiektől, a magyar honfitársaim előszeretettel kiabálnak az egyik árustól a kb. 20 méterre lévő másik árushoz, ahol a kiránduló társuk vásárol, felettéb fonotos kérdéseket kürtölve a nagyvilágba. "Hol vagy Erzsi? ; Hány óra?; Gyere Pistám, nézd ezt a kést., stb." Szinte minden ki van írva magyarul vagy ha nincs kiírva az árus tisztába van az alap szavainkkal.

Az itt látható sütemények nagyrészt megkóstoltuk, nem igazán ízlett.

Az osztrák lepénynek nevezett lángos, abban különbözik a miénktől, hogy laposabb és tömörebb, előre ki van sütve és fogyasztás előtt bedobják a forró olajba egy kis utósütésre.

A képen olvasható Debrezener (debreceni) egyáltalán nem hasonlít a nálunk ismert debreceni párosra.
A sült krumpli mellett látható vékonyka kolbász (enyhén csípős) betekerve tésztával, nos ezt nevezik deberzeninek. Forró olajban sütik ki és még melegen bekenik fokhagymás öntettel. Nem mondható finomnak, de éhes gyomor sok mindent bevesz.

Értékelés: 3 pont (bécsi adventi vásár)

Nincsenek megjegyzések: