2010. november 28., vasárnap

Receptek

A tegnapi sütik két használható receptje, mint írtam a harmadik nekünk nem ízlett.

Panettone

Tészta:

25 dkg liszt,

1 dl tej,

8 dkg vaj,

¼ élesztő,

6 dkg kristálycukor,

3 db tojás sárgája,

1 citrom reszelt héja,

csipet só,

5 dkg mazsola,

6 dkg, kandírozott gyümölcs,

3 dkg aszalt füge,

Tetejére:

1 ek. vaj,

fél tojás felverve,

1 ek. tej,

1 dkg mandulaforgács.

Elkészítés:

Szobahőmérséklétű hozzávalókból kelt tésztát készítünk.

Az élesztőt felfuttatjuk 0,5 dl langyos tejben egy csipet cukorral. Eközben a keverőtálban lisztet egy csipet sóval, maradék tejben elkevert tojás sárgákat, reszelt citromhéjat és az olvasztott vajat beleteszem. Ehhez öntjük a felfuttatott élesztőt és kézzel laza tésztát dagasztunk. Határozott mozdulatokkal!! Ha összeállt a lágy tészta, letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.

Míg kell, kivajazzuk a cserépedényt, vagy a több cserépedényt. Ez az adag kb. 3 kis cserépbe való vagy egy 1,4 literesbe.

A megkelt tésztához (kb. 30-40 perc meleg helyen), hozzátesszük a feldarabolt mazsolát, aszalt fügét, és kandírozott gyümölcsöt, óvatosan összeforgatjuk.

Ahogy beletettük a cserépbe, letakarjuk és visszatesszük kelni, kb. 20 perc, fontos meleg helyen. Sütőt előmelegítjük 170 fokra.

Ezután éles késsel egy keresztet vágunk a tésztába és a kereszt közepébe beleteszünk egy ujjnyi vajat, megkenjük a tojásos tejjel, megszórjuk mandulaforgáccsal.

Betesszük a sütőbe és kb. 40-45 perc alatt megsütjük.

Cantucci biscotti (mandulás keksz)

Hozzávalók:

60 dkg fehér liszt,

40 dkg cukor,

1 dkg sütőpor,

5 tojás,

reszelt citromhéj,

0,5 dl amoretto likőr (szerintem színtelen mandula aromával helyettesíthető, 1 tk)

két csipet vaníliás cukor,

30 dkg mogyórkeverék (egész mogyoró és egész mandula),

10 dkg vaj

Elkészítés:

A mogyorókeverék kivételével minden hozzávalót összekeverünk, a sütőt közben előmelegítjük 180 fokra.

Addig gyúrjuk, amíg a tésztánk formázható állagú lesz, ahogy gyúrjuk a kézmelegtől egyre ragacsosabb lesz a tészta, tehát gyorsan dolgozzunk. Belekeverjük a magokat.

A tésztából 4 rudat tudunk formázni, vastagságuk legyen, mint egy rétes, tepsibe tesszük és megsütjük 25-30 perc alatt. Enyhén barnának kell lennie. Amikor megsült azonnal fel kell szeletelni, mert a magok utána nem szeletelhetőek, vastag szeletre vágjuk. 1-2 hétig is eláll.

Nincsenek megjegyzések: